PERSBERICHT: Man uit Heemstede dupe van Marktplaats-fraude

PERSBERICHT: Man uit Heemstede dupe van Marktplaats-fraude

PERSBERICHT

Cybercrimecijfers stijgen jaar op jaar, kans gedupeerd te worden neemt toe

Man uit Heemstede dupe van Marktplaats-fraude

Heemstede, 14 maart 2023 – Menno uit Heemstede* werd onlangs de dupe van een Marktplaats-fraude door op zondagochtend een puzzel hier aan te bieden. Hij kreeg een reactie van een jongetje, die vervolgens zijn vader in stelling bracht om te betalen. Daar ging het mis: Menno gaf zijn mobiele nummer prijs en via een Whatsapp-bericht werd hij verleid om op een link te drukken.

“Het is stom van mezelf,” geeft Menno grif toe. “Het was in een onbewaakt moment. Ik loop ziekenhuis in en uit en was die dag hondsberoerd van zenuwpijnen en migraine. Ik wilde er dus vanaf zijn en heb op de automatische piloot afgehandeld. Het had makkelijk voorkomen kunnen worden, want je wordt er genoeg voor gewaarschuwd.”

Door op de link te drukken kreeg de ‘vader’ de controle over zijn apparaat en tot de bankrekening van Menno. In totaal werd er 330 euro op zijn rekening gestort en 400 euro vanaf gehaald. “Gelukkig viel de schade mee, maar vooral de nasleep is niet prettig,” aldus het slachtoffer. “Ik moest op het politiebureau aangifte doen. Aangezien ik zelf afhankelijk ben van aangepast vervoer kostte me dat een halve dag reizen. De politieaangifte had ik nodig om bij mijn bank een melding van oplichting te maken. Daar moet worden beslist of ik mijn geld terug krijg.”

Menno is er niet wantrouwend door geworden. “Ik kom veel op Marktplaats, maar weet ook dat het er krioelt van de mafkezen. Normaal gesproken zou ik zo iemand wegdrukken of blokkeren,” zegt hij. “Doe niets wat je in het normale leven ook niet zou doen. Als iemand aanbelt in je portiekflat doe je ook niet zomaar open. Laatst kregen we een brief van de gemeente dat de douchekoppen vervangen moesten worden vanwege salmonella. Sommige ouderen begrijpen de strekking van de brief niet en ook daar hebben lafbekken misbruik van de situatie gemaakt.'  Dat bleek een nepbrief (red.)

Achteraf kan hij er in geuren en kleuren over vertellen. “Het zit niet mee in mijn leven. Als ik gezond zou zijn, dan zou ik zo een televisieprogramma beginnen om deze toestanden aan te kaarten,” zegt hij. “Maar de politie vecht hier tegen een grotere macht. Het komt zo vaak voor. Ik weet inmiddels wie mij heeft opgelicht, maar er is niets tegen te doen. De aanklachten tegen deze meneer stapelen zich op, hij heeft als zo’n 40 A4’tjes aan strafblad.”

Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland: “We adviseren mensen altijd goed op te letten als ze online zakendoen. Gebruik bij verkoop en aankoop van goederen altijd de chat van het verkoopplatform en handel de zaak niet af op bijvoorbeeld WhatsApp. En heel belangrijk: klik niet op een betaallink van iemand die je niet kent. Oplichters laten het lijken alsof je naar de website van de bank, Tikkie of iDEAL gaat, maar in werkelijkheid ga je naar een site waarop de crimineel kan meekijken met de inloggegevens.”

Burgemeester Astrid Nienhuis van de gemeente Heemstede vindt het een goede zaak dat slachtoffers in haar gemeente hun verhaal met anderen willen delen: “Ik kan ontzettend boos worden om deze vorm van criminaliteit. Het is laf. Ook zijn de emotionele en financiële gevolgen voor slachtoffers enorm. Ik ben heel blij dat slachtoffers van cybercriminaliteit hun verhaal willen delen. Door er over te praten en ervaringen te delen, worden we allemaal meer bewust van cybercriminaliteit. Cybercriminelen worden steeds slimmer. Bewustzijn vergroten is daarom enorm belangrijk. Samen met voorlichting over dit onderwerp zorgen we ervoor dat steeds minder mensen slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Zo klikken mensen hopelijk minder snel op een link van ‘hun bank’ of maken ze niet zomaar geld over nadat zij een WhatsApp berichtje hebben ontvangen. Ben jij helaas ook slachtoffer geweest van cybercriminaliteit? Deel dan je verhaal. En help mee aan het vergroten van bewustzijn over digitale gevaren”.


 

Doe je verhaal
Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van internetcriminaliteit? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Wij gaan vertrouwelijk om met je gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe we anderen met jouwe verhaal kunnen behoeden voor cybercriminaliteit.

EINDE BERICHT